پرتقال میوهای از خانواده مرکبات میباشد. درخت آن همیشه سبز است و ارتفاع آن تا ۱۰ متر هم میرسد.
ریشه پرتقال از جنوب شرقی آسیا (چین و هند) میباشد و یک میوه پیوندی است که در دوران باستان احتمالاً با پیوند نارنگی و پومیلو پرورش داده شد. نوع ایرانی Persian Orange که ایتالیاییها از قرن ۱۱ میلادی کشت آن را در جنوب اروپا رایج کردند تلخ بود و جای خود را از قرن ۱۵ میلادی به نوع شیرین تر داد که تاجران کشور پرتغال از هندوستان وارد و کشت کردند. برای همین هم در بسیاری از زبانهای دنیا (یونانی، ترکی، ایرانی، عربی، بلغاری، گرجی و زبان جنوب ایتالیا) امروزه هنوز لغت میوه پرتقال با کشور پرتغال تشابه اسمی دارد. البته ریشه لغت انگلیسی (Orange) از نارنگ (سانسکریت) آمده و همریشه واژه نارنج (فارسی) و واژههای مشابه در بسیاری از زبانهای دیگر از جمله ارمنی، اسپانیایی، و عربی میباشد. در بعضی زبانها هم (نظیر هلندی و آلمانی) آن را سیب چینی (بواسطه مبداء این میوه) میخوانند.
خواص پرتقال در پیشگیری از سرطان
یک عدد پرتقال حاوی بیش از ۱۷۰ نوع مواد مغذی متفاوت است. بیشتر این مواد مغذی خواص ضدالتهابی دارند، تومورها را نابود میکنند و از تشکیل لختههای خونی پیشگیری میکنند. مواد مغذی موجود در پرتقال به خصوص پولیفنولهای آن خواص آنتی اکسیدانیِ بسیار قوی دارد، ضد ویروس و ضد آلرژی است و با سلولهای سرطان زا مقابله میکند.
نتایج پژوهش های متعدد نشان داده اند که ترکیبات آنتی اکسیدانی پرتقال به پیشگیری از ابتلا به برخی از انواع سرطان ها مانند سرطان دهان، سرطان مری، سرطان معده و سرطان کولون و حنجره کمک زیادی می کند. ویتامین C موجود در این میوه علاوه بر پیشگیری از ابتلا به این بیماری باعث می شود که قدرت درمانی برخی از این سرطان ها بیشتر شود. برای اینکه خواص آنتی اکسیدانی پرتقال چند برابر شود بهتر است علاوه بر مصرف آن روزانه یک فنجان نیز چای سبز بنوشید. آنتی اکسیدان های این دو، دست به دست هم داده و سدی در برابر سرطان ها می سازند.
خواص پرتقال در حفظ سلامت پوست و مو و مقابله با علائم پیری
مصرف آب پرتقال طبیعی سلامت پوست، مو و ناخن را تضمین میکند. براساس نتایج پژوهش های متخصصان که روی ۱۲هزار خانم ۱۷ تا ۴۵ ساله انجام شده است، آب پرتقال به دلیل دارا بودن مقادیر زیادی ویتامینC ، پتاسیم و اسید فولیک، تاثیر بسزایی در سلامت پوست، مو و ناخن دارد.
رنگدانه های زرد موجود در آب پرتقال با کاهش آسیبهای ناشی از تابش نور خورشید بر پوست ارتباط دارد و گفته میشود که قابلیت انعطاف پذیری پوست را تقویت میکند. یک لیوان ۲۰۰ میلی لیتری آب پرتقال حاوی ۶۰ میلی گرم ویتامین C است. به گفته کارشناسان مواد مغذی مهمی که برای داشتن پوست، مو و ناخن سالم نیاز است زمانی که در بخشی از رژیم غذایی انسان مصرف میشوند، بیشترین تأثیر را دارند.
معروفترین گونه اصلاح شده پرتقال در دنیا تامسون ناول میباشد. بیروت، پایتخت لبنان نیز یکی از معروفترین مکانهای پرورش آن درجهان میباشد که پرتغال بیروتی آن نیز معروف است.
پرتقال سرشار از ویتامین ث است. پرتقال درخت کوچکی است دارای برگهای سبز و گلهای سفید، پوست پرتقال نارنجی رنگ، کمی ناصاف و میوه آن بسته به انواع مختلف شیرین و ترش، زرد رنگ و یا قرمز میباشد. پرتقال یکی از قدیمیترین میوههایی است که بشر از آن استفاده میکردهاست و در حدود ۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح کنفوسیوس از آن نام بردهاست. در حال حاضر بیشتر از ۲۰۰ نوع پرتقال در آمریکا کشت میشود. پرتقال اولیه، کوچک، تلخ و پر از هسته بودهاست که در اثر تربیت مهندسی ژنتیکی و همچنین انتخاب نوع بهتر و کود کافی درشت تر و شیرین تر شدهاست. پرتقال ابتدا از چین به هندوستان برده شده و سپس آنجا به نقاط دیگر دنیا راه یافت.
ترکیبات شیمیایی
پرتقال یکی از غنیترین منابع ویتامین C میباشد. البته باید دقت کرد که ویتامین C در اثر سرما و گرمای زیاد از بین میرود. اسانسی که از گلهای پرتقال گرفته میشود بنام روغن نرولی Neroli Oil معروف است که دارای بوئی بسیار مطبوع بوده و خیلی گران است و در عطر سازی از آن استفاده میشود.
خواص پرتقال بر کاهش وزن ، لاغری و تناسب اندام
مصرف پرتقال بهترین درمان چاقی است و با مصرف آن کمبود املاح بدن برطرف و مقاومت طبیعی بدن زیاد میشود. افرادی که چاق هستند، اگر رژیم پرتقال بگیرند، در رفع چاقی بسیار موثر است. در این رژیم باید چند روز پرتقال بخورند.
برای معالجه چاقی و گرفتن رژیم لاغری، یک عدد پرتقال و ۳ عدد لیمو را به برشهای نازکی ببرید و آن را مدت ۱۰ دقیقه در نیم لیتر آب بجوشانید. ۲ قاشق سوپخوری عسل را به آن اضافه کنید و دوباره ۵ دقیقه آن را بجوشانید. بعد آن را صاف و بگذارید سرد شود و هر روز ۳ استکان کوچک از آن را میل کنید.
خواص پرتقال در پیشگیری و درمان سرماخوردگی
به خاطر میزان بالای ویتامین C موجود در آن. چون باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شود. سلول های سیستم ایمنی بدن مانند سربازهایی هستند که از بدن مراقبت می کنند و مانع از سرماخوردگی و بیماری های ویروسی دیگر می شوند. این ویتامین به طور مستقیم روی عفونت تاثیر نمی گذارد اما علائم مربوط به آن را کاهش و تسکین می دهد. توصیه می کنیم از همین امروز روزانه یک عدد پرتقال نوش جان کنید.
همین میزان نصف نیاز روزانه ی بدن ما به ویتامین C (60 میلی گرم) را تامین می کند. اگر آب پرتقال را ترجیح می دهید حتما خودتان در منزل اقدام به تهیه ی آن بکنید. آب پرتقال های صنعتی حاوی میزان زیادی قند افزوده هستند. توصیه می کنیم بعد از گرفتن آب پرتقال آن را خیلی زود مصرف کنید.
خواص پرتقال بر کاهش کلسترول بد خون
رادیکالهای آزاد باعث اکسید شدن کلسترول خون میشوند. در این صورت کلسترول به جدارهی رگهای خونی میچسبد و کم کم تبدیل به جرمهایی میشود که در نهایت رگها را مسدود کرده و جلوی گردش خون را میگیرد. متأسفانه زمانی که این اتفاق میافتد ایست قلبی یا سکتهی مغزی غیر قابل اجتناب است. ویتامین C قادر است اثرات منفی رادیکالهای آزاد را خنثی کند برای همین میتواند از اکسید شدن کلسترول نیز پیشگیری کند.
برخی محققان علم پزشکی معتقدند
این استرول ها با محدود کردن جذب کلسترول در روده عمل میکنند و به این
ترتیب باعث کاهش سطوح کلسترول در بدن میشوند. مقادیر کم استرول های گیاهی
به طور طبیعی در میوه ها، سبزیجات، آجیل، محصولات دانه ای، غلات و حبوبات
یافت میشود.
- ۹۵/۰۵/۰۶