پیازی که به صورت وحشی در طبیعت بروید شناخته نشده است، ولی از حداقل ۷۰۰۰ سال پیش به طور انتخابی کاشته و پرورش داده شده است. آن گیاهی دو ساله است ولی معمولاً به صورت یکساله کاشته میشود. انواع جدید معمولاً تا ارتفاع ۱۵ تا ۴۵ سانتیمتر رشد میکنند. برگها سبز مایل به زرد هستند و در یک ردیف باریک مسطح به شکلبادبزن و متناوب رشد میکنند. آنها گوشتی، توخالی و استوانهای شکل و یک طرف مسطح هستند. در پهنترین حالتشان یکچهارم از راهی که به سمت نوک ضخیم و مخروطی شکل میپیمایند هستند. ته هر برگ معمولاً غلاف سفیدی است که از پایه اصلی میروید. از زیر هر پایه اصلی دستهای از ریشههای فیبری از فاصله کوتاهی از خاک گسترش مییابند. هنگامیکه پیاز بالغ میشود، ذخایر غذایی شروع به انباشته شدن در ته برگ و برجستگی پیاز میکنند.
در پاییز برگها از بین میروند و پوستهٔ بیرونی پیاز خشک و ترد میشود و به طور معمول در این زمان محصول برداشت میشود. اگر پیاز در طول زمستان در خاک بماند نقطه رویش در وسط پیاز در بهار شروع به رشد کرده و برگهای جدیدی درمیآورد و ساقهٔ دراز، ضخیم و توخالی توسعه مییابد که در نوک آن برگچهای از گلآذین در حال توسعه محافظت میکند. گلآذین با گلهای سفید و ششتایی آرایش چتری را تشکیل میدهد. دانهها سیاه براق و در برش عرضی مثلثی شکل هستند.
خواص پیاز
– پیاز به علّت داشتن فسفر ، کارهای فکری را آسان می کند.
– برای افرادی که دچار بی خوابی هستند، مفید است و در صورت مصرف زودتر خواب به سراغ آنها خواهد آمد.
– از خواص پیاز این است برای کودکان کم رشد و پیرمردان ضعیف مفید است.
– برای جلوگیری از خون دماغ می توانید چند قطره سرکه را روی پیاز رنده شده بریزید و آب آن را در بینی بچکانید، تا از خونریزی جلوگیری نماید.
– پیاز لثهها را تقویت می کند و رنگ چهره را روشن می سازد.
– پیاز سرشار از ویتامینهای A و B و C می باشد ونیزدارای آهن، آهک، فسفر ، پتاسیم ، سدیم ، گوگرد، ید،سلنیوم، سیلیس و قند است که به طور مستقیم جذب بدن می شود.
– یک پزشک هندی به نام مِنون در پی تحقیقات دو ساله ی خود در دانشکده ی پزشکی، دانشگاه نیوکاسل انگلستان، اعلام نمود که: پیاز خام، پخته و یا سرخ کرده از تشکیل لخته های خون در رگ ها جلوگیری نموده و مانع از بروز سکته ی قلبی و مغزی می شود.
– پیاز قادر است که کلسترول و چربی های خون را کاهش داده و از انعقاد خون داخل رگ ها جلوگیری نماید.
– پیاز قادر است خطر ابتلا به سرطان معده را کاهش دهد.
– خوردن پیاز همراه با غذاهای چرب، مخصوصاً در مهمانی ها یا مسافرت ها، سبب هضم چربی ها می شود.
– پیاز به علت داشتن گوگرد ضد عفونت خون است. وقتی گوگرد وارد خون و ریهها گردد با عفونتهای مجاری تنفسی، مانند آسم ، برونشیت و گریپ و غیره مبارزه می کند.
– از خواص پیاز در استعمال خارجی، پیاز پخته، تسکین دهنده ی سوختگیها و بواسیر است.
– مرهمی که از پیاز خام رنده شده درست می کنند اگر به پایین شکم بگذارند، خروج ادرار را آسان میسازد و اگر بر روی پیشانی گذاشته شود سردردهای شدید نیمه ی سر و سردردهای عصبی را آرام میکند.
– از خواص پیاز این است که تحریکی که در هنگام پوست کندن پیاز حاصل می شود، دردهای شدید نیمه ی سر ( میگرن ) را بر طرف کرده و زکامی را که تازه شروع شده است از بین می برد.
– برگ های سبز پیازچه که بیش تر هنگام بهار یافت می شود، دارای مقدار زیادی ویتامین C است.
– پیاز،تقریبا تمام خواص سیر را در معالجه ی فشارخون، مرض قند، درمان بیماری کرمک و غیره را دارد.
– اگر ورقههای نازک پیاز در شیر، پخته و مصرف شود، برای درمان دردهای حاصل از قولنج رودهها و ناراحتیهای شکم مفید است.
– پیاز پخته، حبس البول و کم شدن ادرار را شفا می دهد و ادرار آور خوبی است.
– مصرف پیاز پخته به هر شکل که باشد برای رفع ناراحتی های روحی مفید است.
– از خواص پیاز پخته شده در سرکه، برای تقویت هاضمه، زردی (یرقان) ، ورم طحال و استفراغ صفراوی است.
– تخم پیاز طبیعت گرم دارد و خوردن 4 تا 5 گرم آن برای تحریک نیروی جنسی موثر است.
– قرار دادن پیاز پخته و گرم در محل سوختگی و یا قرار دادن آن در محل بواسیر اثر شفا بخش دارد، زیرا خون را به طرف سطح پوست انتقال داده و از تجمع خون در رگ های بواسیری می کاهد.
– اگر با آب پیاز چیزی روی کاغذ بنویسید، دیده نمی شود ولی همین که آن را گرم کنید و حرارت دهید، کلمات ظاهر می گردد.
– استفاده از پیازی که با چربی پخته شده باشد، برای دفع اخلاط چسبنده از سینه مفید است.
– از خواص پیاز پخته با چربی ، رفع یبوست و نفخ رودهها است. برای این منظور پیاز را با ملایمت بپزید و در هنگام پختن به تدریج به آن کره اضافه نمایید و سپس مصرف کنید.
– مصرف پیاز پخته، باعث لینت یا نرمی مزاج میشود.
تذکر :
1- زیاده روی در خوردن پیاز موجب تشنگی، استفراغ، تیرگی چهره و حتی فراموشی می شود. پس در حد اعتدال مصرف کنید.
2- برای برطرف کردن بوی بد پیاز بعد از مصرف آن، می توانید یک عدد گردو یا مقداری نان سوخته میل نمایید و یا چند عدد باقلا را جویده و مدتی در دهان نگاه دارید.
خواص پیاز در جلوگیری از ریزش مو
پیاز خاصیت درمانی دارد که با ریزش مو مقابله می کند و به طور موثری باعث رشد مو می شود. پیاز سرشار از سولفور است که باعث افزایش گردش خون می شود. خواص ضدباکتریایی آن، التهاب پوست را از بین می برد. آب پیاز، مو را قوی می کند، منافذ مسدود شده پیاز مو را باز می کند و مانع از عفونت پوست سر می شود.
استفاده از آب پیاز خام :
بهترین راه برای به دست آوردن سولفور موجود در پیاز، استفاده از آب پیاز
خام است. آب پیاز را به مدت نیم ساعت روی پوست سر بمالید و سپس موها را با
شامپوی ملایم بشویید. در صورت تکرار این کار، ۳بار در هفته، در عرض یک یا
۲ماه نتیجه آن را مشاهده خواهید کرد.
مخلوط پیاز و عسل :
یک چهارم آب پیاز را با کمی عسل مخلوط کنید و روزانه به سر بمالید و پس از نیم ساعت، موها را با شامپو بشویید.
خواص پیاز برای پوست
تحققیات نشان داده است که عصاره پیاز به دلیل دارا بودن اسید های گیاهی می توان روی پوست پلینگ مناسب انجام دهد. یعنی باعث ریزش و رفع لایه سلولهای مرده و کراتینی پوست شود و این فعالیت و شادابی لایه زاینده پوست را فراهم می آورد که ثمره این عملکرد داشتن پوستی بدون لک ، جوش ، تمیز و با طراوت می باشد که در بررسی ها و تحقیقات به اثبات رسیده است.
برای این امر لازم است افراد حداقل روزی دوبار لکه های قهوه ای را به آب پیاز آغشته کنند.
در صورت لزوم بعد از شستن پوست مقداری کرم گیاهی روی پوست مالیده شود . البته پوستهای چرب معمولا نیاز به کرم ندارند.
محققان عنوان می کنند که آب پیاز به علت داشتن مواد ضد عفونی کننده گوگرددار و اسید های مفید چون اسید سیتریک حتی می تواند به بهترین وجه جوشهای معمولی و سر سیاه صورت و نواحی بینی را ضد عفونی و سریعا درمان نماید.
همچنین شیره پیاز خام به علت داشتن مقدار قابل توجهی ویتامین c در طراوت ، تقویت ، رفع وجلوگیری از چین و چروک می تواند نقش پایه ای و اساسی داشته باشد .
جهت تهیه و استفاده از آب پیاز یک عدد پیاز را رنده نمایید و از پارچه تمیز عبور داده و شیره تهیه شده را توسط تکه ای پنبه روی پوست بمالید و حدود ۱۰ الی ۱۵ دقیقه که البته این زمان به مقدار تحمل هر شخص قابل تغییر است.
- ۹۵/۰۵/۰۶